Здружение на енергетичарите на Македонија

ул. Даме Груев бр.14а

1000 Скопје, Македонија

Тел +389 2 2401 733

info@zemak.mk

Избор од последни-от број:

ЗЕМАК веб портал - Ваш информатор за домашните, регионалните и светските случувања во енергосекторот.

ОД РАБОТАТА НА ЗЕМАК

Објавено 20 Август 2018

Big Image

INTERNATIONAL CONFERENCE ЕНЕРГЕТИКА 2018.

Симпозиумот е организиран со поддршка од Министерството за Економија, Министерството за образование и наука, Македонската академија на науките и уметностите.

Преполнетата сала на пленарната седница на Меѓународната конференција ЕНЕРГЕТИКА 2018 во Охрид ја отсликува големата заинтересираност за актуелните состојби во Енергетиката која има извонредно значење за севкупното индустриско опстојување. >>>

Галерија на слики од Прославата по повод јубилејот - 20 години од основањето на ЗЕМАК >>>
Photo gallery from the celebration - 20 Years of ZEMAK >>>

ЗЕМАК Македонски научник e дел од ново астро- номско откритие
За прв пат астрофизичарите најдоа доказ за експлозија на супернова која формирала неутронска ѕвезда која многу блиску орбитира до друга неутронска ѕвезда. Студијата беше предводена од тим од Caltech (Калифорнискиот институт за технологија), а вклучи и истражувач од Универзитетот во Нова Горица, каде во моментов работи македонката др. Тања Петрушевска. Системот на блиски неутронски ѕвезди е важен за астрофизиката бидејќи спојувањето на две неутронски ѕвезди создава гравитациски бранови. Нивното истражување е објавено во престижното списание Science на 12 октомври. [линк до Science] ... >>>

ЗЕМАК Астрономи детектирале космички зрак кој се движи со 99.99999999999999999999951% од брзината на светлината
Едно од најзабавните имиња со кои сме се сретнале во физиката е „Ох мој Боже честица“. На- учниците исто така ја нарекуваат „ermagherd че- стица“ (се шегувам, не ја нарекуваат така, но навистина се вика „Ох мој Боже честица“). Сега првото нешто што може да ви падне на памет е Хигсовиот Бозон, кој беше откриен во 2012 год. Ова не е изненадувачко бидејќи медиумите го на- рекле Хигсовиот Бозон „Бог честица“. Како и да е, двете честици многу се разликуваат. Но, што е Ох мој Боже честицата? Тоа е едноставен, неважен протон. Тогаш зошто се ... >>>

ЗЕМАК Истражувачи го пронашле остатокот од обичната материја на вселената
Истражувачи во Универзитетот на Колорадо Болдер помогнале да се пронајде последниот резер- воар на обична материја кој се крие во вселената. Обичната материја, т.е. „бариони“ ги сочинува сите физички предмети кои постојат, од ѕвезди па сѐ до центарот на црните дупки. Но, до скоро астрофизичарите можеле да лоцираат само две третини од материјата која теоритичарите предвиделе дека била создадена ... >>>

ЗЕМАК КАКО ДВАЈЦА СТУДЕНТИ ГО ПРОМЕНИЈА ИНТЕРНЕТОТ?
Изминаа две децении откако Лари Пејџ и Сергеј Брин го преселија својот нов стартап-проект од студентската соба во нашите домови. Летото 1995 година Сергеј Брин водел тура нови студенти низ „Стенфорд“.

Лери Пејџ, инженер кој дипломирал на Универзитетот на Мичиген, бил дел од таа тура. - Мислев дека е прилично дрзок.

Имаше цврст став за сите нешта, а веројатно имав и јас. Двајца бевме дрски, но ,... >>>

ЗЕМАК Шефот на „Мајкрософт“: Целиот свет ста- нува еден голем компјутер
Регулациите и цензурирањето ја загрозу- ваат доминацијата на „Гугл“. Првиот притисок од властите компанијата го почувствувала кога „Гугл“ бил блокиран во Кина во 2000 година. Подоцна дојдоа проблемите со хакирањето на „Џимејл“, а потоа и со авторските права на „Јутјуб“.

Неверојатно е да размислувате за светот како за компјутер. Мислам дека тоа е вистинска метафора за нас и нашето одење напред - вели Сатја Надела, шеф на „Мајкрософт“. - Денешниот свет е неразделно поврзан со технологијата што е вградена во секое место, во секоја работа и секоја личност. ... >>>

ЗЕМАК НАУЧНО-ФАНТАСТИЧНИ ПРЕДВИДУВАЊА ШТО ВЕЌЕ СЕ РЕАЛНОСТ
Една од причините поради кои ја сакаме научната фантастика е тоа што има неверојатна способност да ги направи најневозможните кон- цепти доста возможни. Но излегува дека некои од овие концепти се многу поблиску до реалноста о колку што можеме да замислиме. Всушност, некои од нив веќе се реалност. Виртуелна реалност Сведоци сме на различни експеримен- тални толкувања на виртуелната реалност во текот на изминатите неколку децении. Од најпо- знатиот филм „Матрикс“ до „Тунелот под светот“, можноста за виртуелната Сега, благодарение на слушалките како „ХТЦ Вајв“ и „Окулус Рифт“, виртуелната реалност стана достапна за популацијата >>>